BARF átfogó ismertető

2021.05.18

Barf (Biologically Appropriate Raw Food Diet vagy Bones and Raw diet) a kedvenceink számára természetes formában a legegészségesebb étrend lehet. A táp etetése az elején még egyszerűbb és olcsóbb, hosszabb távon, azonban a barf könnyebbé válhat, árában pedig egy prémium minőségű táppal tud vetekedni.

Fontos
A magyar és a külföldi (Egyesült Államok és Anglia főleg) eltérő gyakorlatokkal dolgoznak. Itthon a radikális átállást szoktuk ajánlani, ebben az esetben az utolsó táppal etetett nap után tartunk egy koplaló napot, utána pedig egyből az összeállított étrenddel kezdünk, míg külföldön előnyben részesítik a fokozatosságot, egyre kevesebb gyári étellel, és egyre több nyerssel.

Arányaiban is eltér a hazai és a határon túli étkezés. Itthon húsos csontot adunk, emiatt alacsonyabb a hús és magasabb a csont arány (látszólag), a külföldihez képest.
Itthon 40% hús és 40-30% csontos hús az ajánlott.
Külföldön 80% hús és 10% csak csont.

Ezek ugyan úgy mint minden más az etetésben csak iránymutató ajánlás. Mindig a saját kedvencünk állapota határozza meg az arányokat és mennyiségeket.

Szabály
Itthoni beszerzéssel semmilyen sertés (házi vagy vad) nem ajánlott adni. Aujeszky - vírust tartalmazhat a húsuk, ami emberre veszélytelen, de a kutyáknál minden esetben halálos. Az álveszettségtől hivatalos álláspontja szerint itthon mind a vad és mind a szaporított állomány mentes, de a vágóhidak nem tesztelnek minden egyedet.

Főtt változatban a vírus elpusztul, etetése (az álveszettségtől) biztonságossá válik. Emiatt a gazdi döntése, hogy bevállalja-e a veszélyt, de nem ajánlott egyáltalán!

Főtt csont / hús / készítmények
Főtt csonttal való etetés minden esetben Tilos! Balesetveszélyes, a kutya életébe kerülhet. Hő hatására a csont megkeményedik, szilánkosan törik, felsértheti a beleket, gyomrot.

Gyomorprobléma esetén a húst néha hőkezelés alá vetik, ilyenkor a sertéshús is adható (kizárólag csont nélkül).
Magas kollagén tartalmú részeiből kiváló táplálékkiegészítő, kocsonya készíthető. Ilyen a teljesség igénye nélkül láb, fül, velő.

Adagolás, porciózás
Kiemelt tipp, hogy kezdésnél sose adagolj ki egyszerre több napra. Míg beállítjátok az adagokat, mennyiségeket csak magaddal szúrnál ki, hiszen lehet több kell valamiből, vagy éppen kevesebb.

Felnőtt közepes és nagytestű állat esetében elsőre 2,5% számolunk, kistestű; 10 kg vagy az alatt 5-10% az ajánlott.
Aktív, sport kutyáknál 2-3%-al lehet több, idősebb kevesebb mozgásigényű állatoknál 1,8%. Túlsúly esetén leveszünk az adagból, és úgy számolunk, ha pont a tömegnövelés a terv, akkor emelünk. Mind a két esetben érdemes az idealizált testsúllyal számolni, és abból az arányokat.

Kölyök kutyánál a várható felnőtt tömeg 2,5% adjuk, ismeretlen súlynál pedig a jelenlegi tömeg 10%-át.
Ugyanúgy figyeljük a kutyánkat, ha magára szedne, akkor növeljük, ha fogyna akkor csökkentsük az adagot. A második opció pontosabb képet ad a kutyánkról, mivel nem lehetünk sosem biztosak a várható méreteiben, így ezt szoktuk javasolni. 

Fokozatosság!
Minden újabb rész bevezetése csak akkor lehet, ha a széklet 3-4 napig stabilan egyforma, megfelelő méretű és állagú. Ha bármelyik szerv, vagy húsféle bevezetésénél gond merülne fel, visszalépünk, és azt adjuk, aminél még rendben volt az emésztése és kisebb dózissal kezdünk. (ha új állat bevezetésénél volt gond, akkor elképzelhető az allergia)

Mivel a só segít megerősíteni a gyomorsavat, heti egy nagy csipet az ajánlott, ezt eloszlatjuk a napi adagra apránként.

Vágjunk is bele

Abban az esetben, ha a kutyánk evett már nyersen zöldséget, akkor az aránya 50% szín hús 40% csont és 10% már ismert zöldség. Zöldség hiányában a kezdő arány 50% csont és 50% színhús.

Elsőre egy állat húsát és csontját ajánlom, hiszen ha érzékeny esetleg, akkor átállásnál kiderül. Az adagolásnál figyeljünk a végtermékre. Kis adag, kellemetlen szagoktól mentes, kemény, de nem porózus a jó állag.
Abban az esetben ha folyós, lágy, híg a széklet, emelhetünk a csont adagon.
Abban az esetben ha kemény, fehéres színű, szétesős, csökkentjük a csontot, és emeljük a húst.

Tovább lépni csak akkor szabad, ha a jó széklet után, a beállt arányokkal legalább 3-4 napig megfelelő végterméket produkál a kedvencünk.

Kezdő állatnak ajánlott a csincsilla, nyúl vagy a csirke. Ezek könnyű húsok és csontok, így az emésztésük is kevesebb energiát visz el.

Fontos! Nem ajánlott a végtag csontok (comb, szárny) etetése mert szilánkosra törhetnek akár nyersen is.

Ha aggódunk a csontok miatt. az elején adhatunk darálva, vagy akár klopfolóval mi is megtörhetjük előre kissé.

Minden rendben. Hogyan tovább?
Kedvencünk már lassan egy hete eszi a csontot és a húst (esetleg a zöldséget), mostanra a széklete is rendeződött. itt az ideje haladni.

Kezdésre elkezdjük bevezetni a szívet. Mivel a szív (és későbbiekben a máj is) elengedhetetlen esszenciális aminosavakat tartalmaz, így az étrendben szerepelnie kell! A szív hús adagba számít, legfeljebb 10%-a lehet a menünek. Elveszünk a már jól bevált menüből 10% húst, és ezt az addig adott állat (nyúlnál nyúl, csirkénél csirke) szívvel helyettesítjük. Szokásos megfigyelés következik.
A menüben már szerepel hús, csont, (zöldség), szív és a széklet szép, tehát itt az idő bevezetni az első kiválasztó szervet, ami a máj.

A máj belsőségnek számít. A belsőség az össz étrend 5-10%-át teszi ki, a máj pedig legfeljebb 2,5 - 5% lehet az egész menüben!

Belsőséget színhús rovására adjuk. Tehát az adott hús mennyiségből máj esetén leveszünk 2,5 - 5%-ot ezt pedig a májjal pótoljuk. Abban az esetben, ha a széklet híg lenne, hasmenés akár, akkor visszább lépünk, máj nélkül adjuk a következőt, és ha rendbejött a gyomor, akkor újra adunk májat, de kisebb adagban, és apránként növeljük amíg eléri a 2,5 -5%-ot.

Mivel a májban az egyik legmagasabb az A vitamin (kifejezetten a marha az egyik leggazdagabb benne), ezért túletetés esetén hipervitaminózis, vagyis A vitamin túladagolás léphet fel. Zsírban oldódó, tehát nem tud a vizelettel kiürülni, ezért fontos, hogy figyeljük az adagolást. Mi ezért ajánljuk ezt a módszert, mert így rendszeres mennyiséget kap a kutya belőle, de sosem túl sokat vagy éppen túl keveset.
(nálunk egyébként a 2,5% lett a nyerő májból)

A felén túl vagyunk, kitartást, most már csak pár apróság van hátra! :)
Jelenleg a kutyánk eszik húst, csontot, (zöldséget), májat és szívet. A máj mellé bevezetünk valamilyen belsőséget, még mindig ugyanazt az egy állat részét használva. Először érdemes az 5% össz belsőségre (májjal együtt) törekedni. A belsőség mennyiségét ugyan úgy a színhúsból vesszük el, akár a máj esetében. Ha minden rendben van, akkor adhatjuk folyamatosan, 3-4 nap rendes széklet után haladunk tovább.

Belsőségnek számítanak a kiválasztó szervek. Vese, mirigyek, máj, agyvelő, lép, csontvelő, petefészek, here.

Zöldség és minden ami rost
Mostanra a menü már a legfontosabb részeket tartalmazza. Ha eddig is etettél valamilyen zöldséggel, ideje lecserélni, ha pedig eddig mellőzted, ideje beépítened az étrendbe :)

A zöldséget a csont arányából veszünk el. Apróra vágva, reszelve, esetleg pürésítve adjuk.

Ajánlott a répa, cékla, édesburgonya, spenót, uborka, salátafélék, sütőtök. Bármit adhatunk, ami a kutya számára nem mérgező.

Gyümölcsök kis mennyiségben, inkább csak egy - két falatként, különlegességként adható a magas cukortartalom miatt.

Zölség helyett adhatunk zöldpacalt. Vitaminokban gazdag rész, a legtöbb kutya örömmel fogyasztja, kalória tartalma pedig szinte nincs is.

Érdekesség, hogy külföldön az ajánlott zöldség bevitel elérheti a 20-30%-ot, ami rettentően puffaszthatja a kutyánkat. Néhányan itthon ezt teljesen elhagyva etetnek, és csak zöld pacallal pótolják a rostot, Prey esetén ezt a szerepet a bunda, bőr, gyomor látja el főleg.

Végül, de nem utolsó sorban a tojás

Itt az ideje a tojásnak. A menünk teljes szinte, a legfontosabb részeket tartalmazza.

A tojásnál leggyakrabban a tyúk vagy a fürj ami szóba jöhet. Tyúktojásnál érdemes megemlíteni, hogy a fehérje nyálkás székletet eredményezhet az arra érzékeny kutyáknál, illetve avidin tartalma miatt felszívódási zavart okozhat, és így a sárgája nem hasznosul annyira, ezért érdemes különválasztva adni (a tojáshéj mind a két esetben adható) vagy a fehérjét kissé hőkezelni, kifehéríteni. A tojássárga magas biotin tartalma túladagolás elkerülése miatt ajánlott a heti egy (közepes testű kutyára számolva) mennyiséget nem túllépni.
Mivel 1 tyúktojásnak 5 fürj tojás felel meg, így ebben az esetben akár minden nap adható lenne, de azért heti 2-3 alkalommal itt sem ajánlott többet adni, mivel igazi kis vitaminbombák.

Érdemes figyelni, hogy prey napokon, vagy olyan napokon ha a menüben később fej van, inkább kerüljük a tojást, mivel magas a koleszterin tartalma, ahogy az agyvelőnek is.

Itt a vége, fuss el véle

Mostanra beállt a kutya gyomra, megemészti az első választott állat belsőségét (szív, máj és a plusz szerv), a csontot, húst és a zöldséget is. Innentől kezdődik mindig az új húsok bevezetése. Érdemes egyszerre mindig csak egy részt kicserélni (először akár csak az egyik belsőséget az új állatra, majd a csontot és így tovább).

Második bevezetésnél ajánlott valamilyen vörös hús (marha, kacsa, pulya és hasonló állatok) megismertetése.

Mikor ezekkel is végére értünk, változatosan, egy menüben akár több állat része megtalálható, a széklet stabil, és boldog a kutya akkor léphetünk tovább a hal napra.

Kiegészítésül egy kis kitérő a kiegészítőkre
Az elején leszögezném, hogy a jól összeállított étrendnél nincs fontosabb! Ez a legeslő feladatunk minden esetben.

Érdemes a kiegészítőket felváltva adni, pihenő időket hagyva, egyszerre olajokból lehetőleg csak egyfélét.

Kifejezetten ami ajánlott az a lazacolaj (fontos, hogy csak kúraszerűen adható, és utána ajánlott valami e vitamin tartalmú készítmény, például a kendermag olaj, mivel a lazacolaj gátolja az E vitamin felszívódását), illetve a szűz, nem hidrolizált kókuszzsír (vedlésnél, korpásodásnál, emésztésnél hasznos kifejezetten).

Minden más kiegészítő főleg problémára célzottan adható, a megadott adagolások szerint.

Extra tanács egy, mikor nem kéri

Előfordulhat, hogy az elején elutasítja a nyers ételt a kutya. Ilyenkor csak csomagoljuk el, aznap újabb koplalónap lesz, és másnap újra adjuk oda az adagot. Felnőtt, egészséges kutyának 2-3 koplalónap sem okoz gondot, de még növésben lévő kölyöknél sem vészes.

Trükközhetünk az elején egy kis forrázással a húsnál (és csak a húsnál, hiszen a csontot sosem hőkezeljük :) ) ebben az esetben lobogó vízbe dobjuk a húst pár másodpercre. Ha így elfogadja már, akkor legközelebb rövidebb időre csináljuk meg, míg a végén már csak nyersen adjuk.

Májnál és belsőségnél kipróbálhatjuk az apróra darabolást és elrejtjük a tálban, de akár pürésíthetjük is és keverhetjük úgy a napi adagba.

Extra tanács, mikor befalná az egészet

Lehet, hogy a kedvencünk pont, hogy nagyon habzsol. Fontos, hogy némelyik kutya nagyobb falatot is leküldené egyben, mint amit elbír, csak mert azt hiszi, hogy az még elég kicsi :) Megoldás lehet a kézből etetés. Ez bár lassabb, de szépen megtanul rágni a kutya ha pár hétig a csontot kézből adjuk.

Vághatjuk őket nagy darabra, hogy rágnia kelljen, de félő, hogy a fent említett módon, úgy is megpróbálná lenyelni, vagy ennek ellentéteként vághatjuk apróra, akkor nem okoz gondot, de sajnos nem is rág a kutya rendesen, így a fogait nem tisztítja velük.