Böjt, vagy nem böjt. De kinek hasznos?

2021.05.30

A legtöbb táppal etetett kutya, vagy azok, akikre főznek a gazdák, nem nagyon szoktak koplalni. Sőt, a gazdák legtöbbször nem is hallottak még a böjtölésről. A nyers étrend felé érdeklődők számára viszont ez nem egy ismeretlen terep, hiszen a hazai ajánlások úgy kezdődnek, hogy az átállás előtt hagyjuk el az utolsó étkezést, és radikálisan, egyik napról a másikra váltsuk le a tápot /házikosztot B.A.R.F. szerinti menüre.

Nézzük meg elsőre, mi is az a böjt, és miért hasznos a kutyáknak

A ragadozókra általánosságban is igaz, a farkasokra pedig kiemelten, hogy egyszerre nagy mennyiségű táplálékot képesek elraktározni, utána pedig huzamosabb ideig nem táplálkoznak. A szervezetük erre a kissé rapszodikus rendszerre van beállva. Mivel a kutyák nem sokban térnek el az őseiktől, így az étkezésben sem kellene sokat változtatnunk (legtöbbször ez a saját kényelmünkre tesszük)

  • A böjt alatt megnövekszik a makrográfok (egyfajta fehérvérsejt) aktivitása. Ezeknek a sejteknek a feladata, hogy a szervezetet "kipucolja", és felemésszen minden hibás, abnormális sejtet, lerakódást, baktériumokat, akár vírusokat is. Beindítják a szervezet védekező mechanizmusát és egy nagy löketet adnak az immunrendszernek. Ennek az előnyös tulajdonságának köszönhető, hogy a legtöbb autoimmun betegségnél, némelyik daganat fajtánál étrendtől függetlenül ajánlani szokták a böjtölést.

  • Megemelkedett neutrofil granulocita aktivitás tapasztalható a koplalás alatt. Ők szintén a fagociták (nagy falósejtek) közé tartozó fehérvérsejtek. Feladatuk hasonló a makrográfokhoz, ellenben méretük sokkal kisebb, így olyan szövet részekbe is beférkőznek, ahová a legtöbb fargocita nem képes. Sérülés esetén, vagy az immunredszer riasztásakor ők azok, akik először a "helyszínre sietnek".

  • Fokozott NK sejt termelése. A kutatók mostanra tudják, hogy az NK sejtek (natural killer) fontos szerepet töltenek be az egészséges immunrendszer működésében.

  • Rossz gyomor esetén (hányás, hasmenés) kifejezetten ajánlott a böjtölés. Ilyenkor adhatunk számára egy kis kocsonyát, csontlevest, vagy az ebben az esetekben ajánlott gyógynövényeket (ha adható üres gyomor mellé)

De jó-e mindenkinek a böjt?

A válasz elsőre igen, de persze azért ez ennél sokkal árnyaltabb, mint minden az életben. Alapvető szabály, hogy csak egészséges, felnőtt kutyát foghatunk böjtre.

Kizárandó

  • Kölyök, növésben lévő egyed

  • Vemhes, vagy szoptatós szuka

  • A legtöbb betegségben szenvedő, vagy éppen felépülő egyed (néhány egészségügyi problémánál kifejezetten előnyös, ezért egyeztess az állatorvossal)

  • Kistestű kutyák

  • Fokozott, és túl nagy fizikai megterhelés előtt sem ajánlott

Hogyan csináljam jól?

Természetesen friss, tiszta víz mindig legyen elérhető közelségben. Kisebb testű kutyáknál, csupán hagyjuk el a napi két etetésből az egyiket. Nagyobb egyedeknél, pedig hagyjuk el az egyik napi etetést, és teljen el az újabb adagig 24 óra. Utána pedig megkaphatja ugyanúgy az ételét mint mindig. Fontos, ha csak nem akut gondról van szó, a jótékony hatások rendszeres böjtnél érezhetőek.