Nyers, Barf, PMR vagyis mi is ez az egész?

2021.05.17

A kutya és a farkas DNS-e több tízezer év domesztikáció után is szinte teljesen megegyezik. Igen, minden egyes kutyafajtáé is. Tehát az apró csivaváktól kezdve, az őrült terelésben jártas border collie-n át egészen a hatalmas dán dogokig. Ez pont azt mutatja, hogy hiába a tény, hogy a családunkba fogadjuk őket, otthon biztosítunk számukra, a genetikájuk még mindig megőrizte azt, hogy honnan származnak.

Egy kis kitekintő ami fontos lehet
A farkas egész teste és belső elrendezése ragadozó életmódhoz alkalmazkodott. Hegyes tépőfogai, metszőfogai segítik a hús megszerzésében és erős állkapcsa nála sokkal nagyobb növényevők csontjának az elroppantására is alkalmas. Étrendjét hús, belsőség, csont és növények teszik ki. A hírhedt farkasétvágy is a ragadozó életmódnak köszönhető. Egyszerre egy vadászat alkalmával hihetetlen mennyiségű ételt képesek elfogyasztani, utána azonban sokáig nem táplálkoznak.

Nyers változatok, története
Idehaza az elmúlt nagyjából öt évben történt egy kisebb robbanás. Az embereket egyre jobban izgatta mivel etetik kedvencüket, és elkezdtek más alternatívák után kutatni. Akkori időben a tápok jó része gabonából állt, és nem is volt a piacon nagyon magas fehérjetartalmú élelmiszer - ami volt, az is legtöbbször növényi fehérjének köszönhette ezt.

A gabona sajnos problémás a kutyák számára. Mivel ragadozó, a bélrendszerük rövid, és rendkívül savas. Ennek köszönhetően nem marad a gyomrában életben semmilyen baktérium ami a nyers hússal bekerülne, viszont mivel ezek az ételek az egyik leggyorsabban emészthetőek közé tartoznak, gyorsan haladnak át a tápcsatornán, így a gabonának nincs ideje elkezdenie megemésztődni, hiába termel a kutya szervezete egy kevés amiláz enzimet. Ezt felhasználja a vékonybélben, de sajnos a feldolgozás jó részét a hasnyálmirigy végzi, ami hihetetlen terhet ró így a szervezetre.

Tehát mire is van szüksége a kutyánknak?
Kizárólag állati eredetű fehérjére, húsra, belsőségekre, csontra, rostra. Ezekből nyerik a vitaminokat, aminosavakat. Ettől eltérő alapanyag csak megterheli a szervezetét feleslegesen.

A nyers etetésnek két fő csapásvonala van. Az első az elterjedtebb. Ez a B.A.R.F. (eredetileg "Bones and Raw Food Diet" névből eredt a mozaikszó, de mamár a "Biologically Appropriate Raw Food Diet" elnevezést használják a legtöbben). A menüben külön szerepelnek a különböző alkotóelemek, a meghatározott arányban és így teljessé téve az étkezést. Az étrend elsősorban nyers csontból és húsból áll, többi részét teszik ki a belsőségek, rostok (ez legtöbbször valamilyen zöldség, gyümölcs vagy zöldpacal), illetve a táplálékkiegészítők.

P.M.R. (vagyis "Prey Model Raw Diet") étrendnek hívjuk, mikor a kutya menüjét nem mi válogatjuk össze, hanem az étkezést egy egész zsákmány állat (legtöbbször fürj, de ez lehet nyúl, kacsa, csirke, naposcsibe, halak, csincsilla) oldjuk meg. Ebben az esetben nincs szükség másra, legfeljebb a kiegészítőkre, hiszen az egész préda a lehető legtermészetesebb és legjobb arányban tartalmazza a megfelelő részeket.

Mivel sokszor az egész préda etetése nem megoldható, ezért az étrendnek van egy FrankenPrey ága. Ilyenkor a prey étrend arányait - ami eltér a barf etetésétől - használjuk fel, ellenben nem egész állattal etetünk, hanem különféle húsokból és csontokból állítjuk össze a megfelelő menüt. Ez kifejezetten hasznosabb lehet kisebb testű kutyáknak, akiknek a legtöbb egész állat túl nagy falat lenne étkezésenként.

Bármelyik fajtáját is választjuk enek az etetési formának, nagyon sok pozitív változást fogunk tapasztalni kedvencünkön.

  • Fényesebb, erősebb bunda, ami kevésbé hullik

  • Emésztés javulása, csökkenő bélgáz

  • Kevesebb és kevésbé szagosabb széklet

  • Kevesebb és könnyebben karbantartható fogkő

  • Erősebb testfelépítés, több energia

  • Mivel az étrendet mi magunk állítjuk össze, a testsúly is könnyebben kordában tartható